Villervallakjol


Jag har fått frågan hur jag syr mina "villervallakjolar". Jag har utgått från denna kjol, Villervalla strl 98. Min tjej är mer 92:a men kjolar är ju bra om de är lite långa i början så kan man använda dem under en längre tid!

Ursäkta bildkvalitén på denna och alla andra bilder i detta inlägg - blir så dåligt ljus när man fotar på kvällen och det är bara då jag har tid att sy och blogga!


Här har jag klippt till 2 kjolvåder i mönstrad velour från Kalikå. Dyr men det går åt väldigt lite tyg så materialkostnaden landar på knappt 75 kr totalt! Jag har också klippt till röd muddväv från Stoff & Stil och bred resår.


Dessa mått har jag använt mig av, men den blev lite för lång för min tjej. 22 cm fållad och klar blir lagom strl 98! Tygerna jag klippt till är alltså två likadana fram och bakstycken där jag ritar en lätt svängd midja (som mest 2,5 cm ned mitt på våden) och lika svängd längst ned på kjolen.
Sen är det bara att sy ihop sidsömmarna på kjolvåderna räta mot räta. Mudden sys ihop kortsida mot kortsida (dvs som en rundel), viks sedan på längden med sömmen inåt. Lägg in resåren, ihopsydd till en rundel den med. Den ska vara ca 7 cm kortare än barnets midjemått. Nåla sedan fast mudden mot kjolvåderna med muddsömmen mittbak. Om du markerar mitt fram, mitt bak och sidsömmar på kjolen och nålar dessa mot mudden som du också markerat varje "fjärdedel" så blir det bra. Dra lite i mudden medan du syr eftersom den är kortare än kjolen. Bra beskrivning att sy mudd finns här (fast som muddbyxa). Sist så fållas kjolen med en tvillingnål, ca 1,5 cm in på fållen. Klipp bort överflödigt tyg ovanför fållsömmen.


Och här är resultatet! Kjolar går verkligen superfort att sy och det går åt så lite tyg. Till denna bara 30 cm velour på halv bredd. Fråga gärna om min beskrivning är oklar.

Kommentarer
Postat av: Sara Nyström

Tack Karlina för beskrivningen. Måste dock införskaffa en ny symmaksin då den gamla inte vill fungera trots att den fått en genomgång och skall vara ok.

2009-11-10 @ 08:50:25
Postat av: Anna

Men, här går jag in på din blogg, och ser att du sytt en nästan exakt likadan kjol som jag precis sydde åt Sara. Jag använde ljusare rosa resår, men annars är kjolarna nästan lika. Jag "freestylade" lite och sydde helt utan mönster men slutresultatet blev bra. :-)Tack än en gång för det söta tyget! Sara blev så söt i sin nya kjol!

2009-11-15 @ 15:31:46
URL: http://singsby.blogspot.com
Postat av: ele

Fin kjol och bra beskrivning!

2009-11-17 @ 21:32:12
URL: http://eleonor.blog.valborg.net/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0