Så syr du smock


Smockrynkning är en läcker och enkel detalj! Du behöver smal gummitråd som du för hand snurrar upp på undertrådsspolen. Sträck tråden när du lindar upp den på spolen. Trä sedan symaskinen som vanligt, med vanlig sytråd som övertråd. Sy sedan en vanlig raksöm (2,5-3,5 stygnlängd). Lossa lite på övertrådsspänningen. Sedan syr du parallella sömmar med en pressarfots bredd, håll tyget sträckt hela tiden medan du syr. Rynkningen kommer inte på första sömmen utan lite allt eftersom. Lycka till!

Sommarbyxa


Ännu en byxa med utgång från det bästa byxmönstret. Den här gången gjorde jag dem vidare i både ben och midja samt sydde smock i bensluten. Smock var det första gången jag sydde men det var både enkelt och kul, så det gör jag nog om! En beskrivning på hur du syr smock hittar du här ovan, länk finns i högermarginalen!

Mönster: Eget, strl 98
Material: Tunt bomullstyg från Stoff o Stil. Smocktråd från Bibbi.

Jag har kodat idag, som ni kanske ser! Bloggen har hottats upp med lite länkar och grejs i högermarginalen. Jag är inte färdig, det kommer mera!


Mera ugglor


Ännu mera ugglor och ännu fler bodys! Även denna blev stor i halsringningen. Tyget är riktigt supermjukt, ska nog sy nån pyjamas i det som finns kvar!

Mönster: Ottobre 1/06, strl 80
Material: Stoff och Stil

Jag har precis beställt lite nya tyger... hm, inte för att det är slut på de gamla precis. Nåja, ni får se bilder när jag fått hem mina tyger!

Gröna elefanter


Ett nytt set till Alexander. Jag slarvade när jag sydde bodyn och den blev för vid i halsringningen så jag har satt tryckknappar på axlarna för att den inte ska bli så urringad. Den är lite stor sådär gemerellt, därav de uppvikta ärmarna! =)


Mönster: Ottobre 6/2006
Material: Elefanter, velour och mudd från SoS. Knappar från Bibbi.

Bästa byxmönstret
Alexander visar upp sina byxor!


En inte lika glad Isabella i sina byxor av samma modell.


Ett ostruket exemplar av byxorna...

Mönster: Ursprungligen Ottobre 6/2006 muddbyxa men sen har det ändrats en del och förstorats för att passa Isabella. Det praktiska är att varje ben bara är en mönsterdel så det går superfort att både klippa och sy!
Material: Bådas byxor är sydda i bomullschambrey från Stoff o Stil som var superhärlig att sy i och ha på sig! Skrynklar sig och måste strykas, men det får det vara värt!

Mera mössor till folket!


Jag har startat mössfabrik för att påskynda våren! Här är det Alexanders, Isabellas och min egen (som mycket oväntat fick döskalle-dekor. Jag ogillar verkligen döskallar men hade ont om passande band).


Sixten och Frida får också mössor. Frida beställde (såklart) en rosa och den blev så fin så jag tänkte att kanske Isabella ville ha den istället (att växa i, för den blev stor) men hon bara slet av sig den och fräste "Fridas!". Rätt ska vara rätt!


Selma får en gul, kommer med posten!


Ella och Joel (om den passar... KAN vara för liten!) får också mössor med posten. Svårt med huvudmått på de lite större barnen när man inte har någon att prova på. Jag hoppas den passar och annars får han välja sig en ny!


Invändigt sydde jag fast bomullsband att märka mössorna med och på framsidan olika små dekorband. Är osäker på hur dekorbanden kommer klara tvätten... I övrigt tål mössorna åtminstone 40 grader (tål säkert mer men varför chansa) men kan gå ut sig lite på bredden och krympa lite på längden, har jag märkt.

Mönster: Eget. Har märkt att det skiljer väldigt hur mycket stretch det är i olika trikåer även från samma fabrikant, så det är fortfarande lite lotteri vilka mössor som kommer passa vilket huvud.
Material: Det mesta från E-slöjd. Beställde tyger för 300 kr och fick ut 8 mössor, och då har jag ändå tyg kvar! Sen är några tyger småbitar jag hade i gömmorna också. Banden är också diverse band ur lådan.
Inspiration: Mössor görs ju lite varstans, men det är såklart Geggamoja som inspirerat till dessa mössor.

Bokslakt


Isabella är en undersökare. Den nya "Vem bor här, Miffy?" där man ska dra ut sidorna för att se vem som bor i trädet, huset, sjön, ägget osv var alldeles för intressant i sin konstruktion. Första sidan  - ritsch! Var nog mer en olyckshändelse än nåt annat, lite för mycket kraft bara. Men hur funkar det egentligen? tänker hon. Sen ryker sida för sida medan hon verkligen tycks undersöka vad som händer. Att jag blir arg och gormar på henne hjälper föga. Efter att jag satt ihop sidorna igen blir den ju bara än mer intressant. Aha, man kan sätta ihop den igen. Hurdå? *Suck*

Den andra boken följde med hem efter förra mormorbesöket. Tryckt 1979. Ett bra år, nästan så man blir nostalgisk! Vi hör en kväll konstiga ljud från Isabellas säng. Låter som om någon river papper... och ja, mycket riktigt sitter hon och surar och är mycket väl medveten om att hon gjort nåt man inte får göra. Nåväl, det var väl bra att det inte var några dyrgripar till böcker men gah - vad man kan bli irriterad!!

Bellis


Jag älskar Bellis. Både bellis = tusensköna men framförallt Bellis = Isabella. I år blev det boll-bellis från Zetas i två av krukorna.


Jag stod länge och velade om vilka violer jag skulle köpa. Vanliga (och vilken färg, isåfall?) eller perenna (som bara fanns svarta och var dyrare). Sen hittade jag billiga minipenséer och insåg att det var precis vad jag sökte efter!


Ett litet arrangemang i min 30-årspresent bildäckskrukan.


Här är Bellis och morsan i arbete! Om mina vänner, som gav mig krukan ovan i present, undrar var de fina blommiga planteringsvantarna är (som hörde till presenten) så måste jag till mitt försvar säga att de är för fina! Jag använder istället diskhandskar, hihi! Isabella är så gulligt sällskap som både smutsar ner vår altan med jord och grejs, men som lika gärna sopar upp efter sig och plockar pinnar och skräp. Jag tror att hon kommer trivas lika bra som mamma i den nya trädgården! Jag satsar inte så mycket på planteringarna i år eftersom vi flyttar 1/7 men helt utan blommor kan man ju inte vara, eller hur?

Sist ett tips: Om man gillar Stina Wirsén så bjussar förlaget Bonnier Carlsén på inbjudningskort att skriva ut. Kalasfint!


Pyjamas


Jag har äntligen sytt i uggletyget jag fått från Mimmi. Har länge tänkt att det skulle bli en pyjamas av ugglorna och nu var det verkligen på håret att tyget räckte till en strl 80. Ärmarna fick bli vita då tyget inte räckte till. Det var verkligen kul att sy den här! Jag trodde den skulle vara svårare men det var egentligen rätt lika som att sy en body. Men till nästa gång ska jag göra hela muddar i fotänden och bara ha knäppning innanför dem, så som Polarn-pyjamasen jag redan har är gjord. Nu blev det för tjockt för att kunna sätta knappar längst ut och inte är det så mycket smidigare att kunna knäppa hela vägen? Jag tycker inte det!

Mönster: Ottobre 6/2009.
Material: Uggletyg från Jofotex, marinblå och vit muddväv från Stoff o Stil, tryckknappar från Bibbi.

Om att fota barn...


Det är inte alltid lätt att få bra bilder på en tvååring. Särskilt inte om man dessutom vill att tvååringen i fråga ska posera för kameran. Nästan omöjligt att hinna fånga henne utan blixt eller mot en neutral bakgrund. Här bad jag sötaste Isabella att ställa sig framför gardinen så att jag kunde fota hennes nya skor. Framför. Det där med preposistioner är inte så lätt =)


Nu gick det bättre! Det är de röda lackskorna ur Kapp Ahls Vintage Stories-collection som hon visar upp. Jag gillade skorna massor men annars blev det inga köp. Stilen är underbar men tygerna var tunna och sladdriga och färgerna dassiga, tyckte jag. Sen var det faktiskt inte så mycket i strl 92-98 utan antingen i babystorlekar eller i större storlekar. Isabella matchar istället sina skor med en hemsydd jeanskjol och en superfin, blå pullover från (löjligt dyra) franska Bric-a-Brac (födelsedagspresent från MorKarin).


Såhär fint fotar de riktiga fotograferna...! Bild från KappAhls hemsida.

Baka baka liten kaka


Jag har bakat igen, denna gång i trolldeg! Jag har uppdaterat lekrummet lite med en affär till barnen och då behöver man ju lite kakor och bröd. Torktiden i ugn blev bra mycket längre än i receptet men resultat blev hårt och bra. Sedan har jag målat med hobbylack och lackat flera lager blank lack. Jag ser verkligen fram emot tiden då jag får baka trolldeg och måla figurer tillsammans med mina barn! Än så länge är det mest ett mammaprojekt =)


En bild från butiken, innan den öppnat...

Randiga muddbyxor


Jag sydde för en tid sedan randiga muddbyxor till Alexander. En förbättring sedan de med stjärnor var att jag satte resår i bensluten.


Mönster: Ottobre 6/2009.
Material: Randig velour och lila muddväv från Mjuka tyger. Svart blixtlås från SoS.

Färgerna kommer inte till sin rätt på fotot. Jag borde verkligen anstränga mig mer för att få bra bilder!

Nu har jag slut på de grön-lilamönstrade tygerna från Mjuka tyger. Det är både skönt att äntligen få använda upp ett tyg, men samtidigt får mitt samlarhjärta lite ont. Det kan ju vara bra att ha i framtiden, liksom! Just dessa (förutom det randiga hade jag även en bit av det prickiga i samma färger) tror jag dock det mest bara känns skönt att inte ha kvar i skåpen. Färgställningen gjorde att det var svårt att matcha till andra kläder, tycker jag.

BarnbokspratJag har hittat en underbar sida på nätet, http://www.barnboksprat.se/. Jag älskar barnkultur i alla former! Tycker barn ska ha tillgång till bra och fina böcker, älskar konst för barn, samlar på bra barnmusik och ser fram emot att få ta med mina barn på barnteater, bio m.m. när de blivit lite större. Och den här barnboksbloggen utmärker sig som en av de allra bästa. De visar, till skillnad från de flesta bokrecensenter, bilder och uppslag från böckerna och inte bara omslaget. Just när man köper böcker till barn (ofta på nätet) vill man ju ändå veta vad det är man köper! Och recensionerna är bra! Jag gillar bloggen så mycket att jag nappade på att göra några inhopp som gästbloggare när jag fick erbjudandet! Gör det du med, eller läs och inspireras!

En annan blogg jag varmt rekommenderar är barnläkaren Lars H Gustafsson. Inte så mycket barnkultur, även om han var vän med Astrid Lindgren och flitigt refererar till henne, men en barnläkare/författare/förälder/medmänniska som alltid sätter barnet främst och som outtröttligen vågar stå upp och ta debatt när alla "metoder" för barnuppfostran diskuteras.

Och skulle jag göra en blogg-topplista skulle även följande bloggar få vara med:

Emmas designblogg - superfin inredningsblogg där jag aldrig läser texten (jobbigt med utrikiska, ni vet;-) men mycket inspirerande bilder! Och betydligt mindre produktinriktad och reklamig än vad min förra favorit Husmusen/trendenser blivit...

Underbara Rimnas skafferi är den förnämsta av pysselbloggar, åh vad jag gillar henne och det hon gör! Vi träffades på en pysselträff för 1,5 år sen och hon är inte bara duktig utan jätterar också! (Jag som egentligen inte gillar dagmammor (utan förordar förskola) skulle definitivt önskat att mina barn fått vara dagbarn hos henne!)

En annan kreativ tjej som inspirerar mig mycket är Marie Robe. Där bloggas det inte så flitigt nu, men det gör det ju å andra sidan inte här heller, haha!

Så, det var några av mina favoriter! Vilka favoriter har ni?


Vår i luften?


En klänning jag sydde till Isabellas födelsedag, men den blev nästan för stor... Jag sydde inga ärmar för jag tänkte att hon skulle ha den över en vanlig tröja men nu blir det nog en lagom sommarklänning istället!

Mönster: Utgick från "Form 1" i Hanne Meedoms bok Barnkläder som jag lånade på biblioteket.
Material: Molntyg från jnydesign

Men om våren är på väg eller inte känns högst tveksamt... Igår var det strålande sol och vi lekte på Nytorget halva dagen, idag snöar det! Men det är väl det man kallar aprilväder?

Vi har bara varit hemma i påsk och jag har faktiskt hunnit sy en del! Så kanske blir det lite liv i bloggen igen!

RSS 2.0